OVER [BUDDIES]

Vriendschap is dé randvoorwaarde voor geluk

Voor veel mensen is het doen van leuke activiteiten met vrienden of vriendinnen een vanzelfsprekendheid. Gezellig winkelen, een avondje naar de bioscoop of de vaste avond in de week om lekker te sporten. En we weten allemaal dat dit enorm belangrijk en waardevol is. Het doen van dit soort ‘vanzelfsprekende’ activiteiten geldt niet voor jonge mensen met een licht verstandelijke beperking. Zij hebben vaak geen vriend en/of vriendin waarmee zij leuke activiteiten kunnen ondernemen. Daarnaast is het voor hen moeilijk om uit zichzelf sociale contacten aan te gaan.

In Nederland zijn ongeveer 22.000 jongeren met een licht verstandelijke beperking. Uit onderzoek blijkt dat 60% van de mensen met een licht verstandelijke beperking sociaal verminderd zelfredzaam is en dat slechts 30% van deze jongeren weleens afspreekt met vrienden om iets te ondernemen.

 


“Vriendschap is een basisvoorwaarde voor geluk. En geluk is tenslotte van iedereen.”


Jonge mensen met en zonder beperking bij elkaar 

Wij van [Buddies] inspireren deze jongeren om samen iets te ondernemen, te organiseren of samen te werken. De leukste momenten beleef je immers samen. Wij zien vriendschap als instrument om de sociale acceptatie van jongeren met een licht verstandelijke beperking in de maatschappij te verbeteren en het gevoel van eigenwaarde te versterken.


Daarom brengen wij jonge mensen met en zonder een beperking bij elkaar. De jongeren met een verstandelijke beperking noemen wij Buddies, de vrijwilligers en studenten heten bij ons Peer-Buddies. Zo ontstaan er Buddykoppels die gezamenlijk activiteiten ondernemen. [Buddies] organiseert dit vanuit [Buddies] Clubs.


Deze clubs worden verspreid over heel Nederland opgezet. [Buddies] onderscheidt zich van andere vriendschapsprogramma’s door haar methodiek. De kracht zit in het opbouwen van lokale samenwerkingsverbanden met zorg- en onderwijsorganisaties en bedrijven.

 

“De Peer-Buddies die actief zijn bestaan voor 70% uit vrijwilligers en 30% uit studenten. Wist u dat maar liefst 60% van de studenten langer dan 1 jaar Peer-Buddy blijft!”

 

Help mee en word BusinessBuddy

[Buddies] wil zich in graag inzetten om de vraag naar meer Peer-Buddies te kunnen beantwoorden. De verwachting is dat de huidige wachtlijsten de komende periode toe zullen nemen. Daarom vragen wij om een bijdrage vanuit uw organisatie voor [Buddies]. Als BusinessBuddy kunt u al voor 991,- euro een Buddykoppel samenbrengen. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Ilja Tersteeg, te bereiken via telefoonnummer 06 38747076 of per e-mail ilja@handicap.nl.

Ja, ik word Business Buddy